
Добрият готварски нож е ключов за успешното справяне с рязането, но специализираните кухненски ножове могат да направят тази задача още по-лесна и приятна. Правилните инструменти ще ви насърчат да се изразявате кулинарно с увереност и да преодолеете страховете си от рязане. В тази статия ще ви представим различните видове кухненски ножове и техните специфични задачи, за да ви помогнем да изградите идеалния комплект за вашата кухня.
Видове ножове
Вероятно има повече от дузина различни видове кухненски ножове, някои универсални, други предназначени за една конкретна употреба. 10-те ножа в този списък са най-популярните ножове за ежедневно готвене и сервиране на храна. Те са тези, които съставляват ядрото на всички професионални и домашни комплекти ножове.
Готварски нож
Познат още като готварски нож, този инструмент е неоспоримо най-важният аксесоар в вашата колекция. Ножът, който принадлежи на главния готвач, обикновено притежава широко острие, което се стеснява към върха, позволявайки му да се движи леко напред и назад, осигурявайки бързо и ефективно рязане. Дължината на този нож обикновено варира между 6 и 12 инча, като изборът на размер зависи често от размера на готвача.
Ножовете на готвачите могат да бъдат изковани или изработени чрез щамповане, но най-добрите кухненски ножове са изковани. Това осигурява по-голяма стабилност и издръжливост, особено при честата употреба на ножа. Готварският нож на главния готвач може да бъде използван за почти всяка задача в кухнята, от нарязване на пиле до нарязване на моркови.
Нож Сантоку
Ножът Santoku е японска версия на ножа на готвача в западен стил. Той е малко по-къс и по-тънък и се използва от готвачи, които предпочитат по-малко и по-леко острие.
Santoku означава „три добродетели“ и може да прави почти всичко, което може един типичен готварски нож. Благодарение на плоското острие, той не се клати върху дъската за рязане. Това го прави по-малко подходящ, когато искате да смилате билки, но по-добър избор за слаби филийки зеленчуци.
Ножът Santoku понякога се изработва с кух ръб. Вдлъбнатините по дължината на острието му позволяват да реже месо, риба и други меки и твърди материали, без храната да полепва по него и да намалява скоростта и прецизността на срязването.
Универсален кухненски нож
С размери между 4 и 7 инча на дължина, ножът обикновено се използва за рязане на храна, която е твърде малка за ножа на готвача. Не е чудесен за кълцане или нарязване на големи предмети, но тясното острие и малкият връх му позволяват да се справя със задачи като нарязване на по-тънки филийки, подрязване и филетиране дори по-добре от ножа на готвача.
Нож за обезкостяване
Ножът за обезкостяване, както подсказва името му, се използва за отделяне на месо от костите, филетиране на риба и нарязване на месо. По-малките ножове за обезкостяване също могат да се използват вместо нож за къдрене за белене и подрязване на зеленчуци.
Ножовете за обезкостяване обикновено са с дължина около 3 до 8 инча, с леко варираща ширина на острието. Остриетата могат да бъдат флекси, полу-флекси или твърди, като твърдите ножове са най-популярни сред домашните готвачи поради повишената прецизност на рязане.
Нож за хляб
Ножовете за хляб се използват за рязане на хляб, сладкиши и понякога месо, птици и морски дарове. Те са проектирани по начин, който ви позволява да разрязвате хляба, без да го натискате или мачкате.
Сатър
Типичният сатър има пълно острие, дебел гръб и много широко острие с малък или никакъв корем. Този дизайн му позволява да реже кости, месо и твърди и дебели материали като тиква или тиква с режещо движение. С широко и тежко острие сатърът е идеален и за набиване и стриване на месо, птици и риба, както и за смачкване на чесън.
Нож за почистване
Ако обичате да правите гарнитури за вашата храна и напитки, ножът за къдрене е задължителен. Ножът за почистване обикновено идва с тънко 3 - 4 инчово острие със заострен връх. Може да се използва за рязане и белене на плодове и зеленчуци, както и за изрязване на излишната мазнина с голяма прецизност.
Нож за пържоли (стек)
Ножовете за пържоли могат да бъдат с назъбени, полуназъбени или неназъбени ръбове. Назъбените ножове за пържоли остават остри за по-дълъг период от време без хонинговане или заточване. Неназъбените ножове се затъпяват по-бързо, но също така се заточват по-лесно.
Nakiri Bocho
Nakiri bocho е нож в японски стил, който се използва предимно за рязане на зеленчуци. Има тънко и широко острие и квадратни върхове.
Тъй като е предназначен за нарязване на зеленчуци, ножът има дълго право острие. Това му позволява да реже дълги зеленчуци (патладжани или моркови, например) наполовина с лекота. Това е ножът, който трябва да използвате, когато искате да направите тънки резени от краставица, горчива кратуна или домати.
Нож за филетиране
Ножът за филетиране изглежда много подобен на ножа за обезкостяване. Има обаче фини разлики между двете.
Тъй като ножът за обезкостяване е предназначен да отстранява месото от костта, той обикновено е по-дебел и има по-добра издръжливост на сила. Междувременно ножът за филета е направен да реже тънки филийки риба и поради това обикновено е по-тънък, по-дълъг и по-гъвкав.
Разликите са толкова малки, че двата ножа могат да се заменят в повечето случаи. Ножарите понякога смесват двете, оттук и появата на ножа за обезкостяване на филе. Ако сте експерт по обезкостяването на сашими или пиле, вероятно ще забележите разликите. Освен това, всяко от двете би трябвало да е достатъчно за случайно домашно готвене.