
Кухненски ножове Victorinox
Качествени кухненски ножове
Общоприето е, че кухненският нож е продължение на ръката на готвача - но въпреки че те са може би най-важният инструмент, с който можете да боравите в кухнята, имате нужда от няколко различни под вид за задачи като рязане, кълцане, обезкостяване и издълбаване. Един страхотен кухненски нож може да революционизира ежедневното ви приготвяне на храна. Ако вашият нож е удобен за използване и остър като бръснач, можете да режете съставките по-бързо и с повече контрол (и следователно по-безопасно). Дори за тези, които намират готвенето за скучна работа, качествен готварски нож може да улесни задачата.
Приготвянето на храна е по-лесно, по-бързо и по-безопасно, когато имате правилните инструменти, но с толкова много различни видове ножове на пазара, намирането на този, който отговаря на вашите нужди, може да бъде трудно. Без правилните познания е твърде лесно да си купите селекция от специализирани ножове, които почти никога не използвате — което означава, че в крайна сметка имате неизползвани ножове, които витаят в чекмеджето ви за прибори.
Разликите между кован нож и щампован?
Кован нож е всеки вид нож, който е изкован от едно парче метал. За да се конструира кован нож, стоманен блок се изковава във форма с помощта на мощна преса, преди да бъде шлифован и заточен. След това се добавя дръжката, преди острието да бъде подложено на окончателен блясък и полиране. Щампованите ножове се правят с помощта на един лист стомана, който след това се изрязва във формата на острие с помощта на мощна машина за щамповане - малко като форма за бисквити. След това се добавя дръжката и ножът се подлага на втвърдяване, заточване и полиране, за да се създаде остър ръб и гладко покритие.
Какви са различните видове кухненски ножове?
Има почти безброй видове ножове с огромен брой различни приложения и това, което може да бъде ефективен нож за един вид храна, може да не работи толкова добре при други. Ето защо е важно да намерите правилния тип нож за работата. Тук ще обсъдим всеки вид нож, включително съвети за това за кои видове храни и задачи всеки е най-подходящ.
Ножове за готвачи
Характеризира се с дълго, широко острие с прав ръб. Той е най-широк в петата, стесняващ се до фино заострен връх. Извитото острие на ножа за готвач му позволява да се люлее назад и напред върху дъската за рязане, което го прави идеалният инструмент за нарязване на много зеленчуци наведнъж. Широката зона на петата означава, че може да издържи на по-голям натиск по време на тежка работа с кълцане, което е полезно за рязане на по-дебели или твърди храни, като картофи, лук или пащърнак.
Универсален нож
Известен и като помощен нож има подобна форма на готварския нож, но е по-малък и по-тънък. Някои универсални ножове също имат остър връх, който се стеснява към гръбнака, за да позволи по-сложна работа. Ножът е добър за нарязване на по-малки храни и зеленчуци, като лук шалот. Той споделя много от качествата на готварския нож, но може да бъде полезен инструмент при работа с по-малки хранителни продукти, тъй като помощният нож позволява по-прецизно рязане. Така че, когато вашият готварски нож е твърде голям за работата, ще искате вместо това да посегнете към обикновен нож.
Сатър или касапски нож
Сатърите — наричани още месарски ножове — имат плоско острие с правоъгълна форма. Предлагат се в различни размери в зависимост от предназначението им. Те са едни от най-широките и тежки ножове и понякога имат дупка близо до гръбнака на острието, така че да могат да бъдат окачени, когато не се използват. Сатърът се използва за нарязване на сурово месо, или като част от процеса на клане, или за разделянето му на по-малки порции преди готвене. Големият, тежък дизайн означава, че може дори да реже кости, което го прави един от най-добрите ножове за приготвяне на сурово месо.
Нож за обезкостяване
Ножът за обезкостяване е тънко острие с много остър ръб, обикновено стесняващ се нагоре до фин заострен връх. Той е доста къс и обикновено е твърдо конструиран, въпреки че има по-гъвкави остриета за деликатно месо. Ножът за обезкостяване е най-добрият нож за рязане на месни кости и подрязване на хрущяли, за да се създаде перфектната фуга или разрез преди готвене.
Нож за филетиране
Ножът за филетиране е дълъг, тънък нож с гъвкаво острие. Има много остър ръб и фино заострен връх за пробиване през кожата и позволява сложна работа по отстраняване на кости. Има подобен външен вид на нож за обезкостяване, но острието е по-тънко и по-гъвкаво.