Меню
Your Cart

Телескопи

Телескопи

Астрономически телескопи

Какво е телескоп? Този въпрос може да изглежда тривиален, но зад тази универсална дума откриваме два основни типа оптични инструменти за наблюдение на огромните обекти на нашето звездно небе. Рефлекторните телескопи са съставени от огледала, докато рефракторните телескопи са направени само от лещи. Те имат много разлики между двете категории, по отношение на производителност, издръжливост и особено оптично качество.

От магазин Podnesi.bg може да закупите на нак-изгодни цени рефракторни и рефлекторни телескопи на марките Meade, Levenhuk и Bresser. Предлагаме качествени телескопи за начинаещи, детски телескопи, ентусиасти и експерти. С подходящият телескоп ще може да наблюдавате различен спектър от небесни тела. От кристално ясно наблюдение на нашата Луна, планетите от Слънчевата система, като Юпитер и пръстените на Сатурн до мъглявини, галактики и други обекти в далечния Космос.

Рефлекторни телескопи

Нютоновите телескопи са най-разпространените рефлектори на пазара поради лесния им процес на монтиране и ниската им цена. Светлината, идваща от звезда, отива вътре в оптичната тръба и първо се отразява върху основното огледало, разположено в края. Това основно огледало е шедьовърът на рефлектора. Той трябва да събира светлинните лъчи, които се събират към окуляра, елементът, където поставяме очите си. Тук е необходимо да се намери начин светлинните лъчи да излизат от тръбата. Следователно до предния отвор на телескопа е инсталирано вторично огледало, което позволява на лъчите да се отклоняват отстрани на телескопа и така да се наблюдава изображение.

Активът на рефлектора е много големият размер на основното му огледало. Колкото по-голямо е огледалото, толкова по-ярки се появяват обектите в окуляра. 

Оптично качество на рефлекторите

Теоретично, получаването на перфектна кръгла точка на звезда изисква нютонов рефлектор, направен с хиперболично основно огледало. Всъщност такова огледало е сравнително скъпо и производителите на телескопи избират вместо това параболично огледало, което е много по-лесно за изграждане. Параболичното огледало обаче е изправено пред дефект: аберацията на кома, която деформира и удължава звездата около зрителните полета.

По-често евтините производители не използват нито хиперболично, нито параболично огледало, а сферично огледало. С такава геометрия никога няма да успеете да фокусирате перфектно образа на звезда с вашия рефлектор, поради сферична аберация; деликатна ситуация, като се има предвид, че астрономията изисква наблюдение и фотографиране на слаби и разсеяни небесни обекти.

Рефракторни телескопи

Принципът на Кеплеровия телескоп е много подобен на монокуляра. Светлината преминава през предната леща, ключов елемент, който създава светлинните лъчи, сближавайки се до държача на окуляра, където монтираме окуляр или камера. Поради своята компактност и лекота, рефракторните телескопи не събират толкова светлина, колкото рефлектора, но имат по-стабилно оптично качество и не се нуждаят от никаква настройка от потребителя/наблюдателя.

Оптично качество на рефлекторите

Те имат специфичността да ни позволяват да наблюдаваме звездното небе с невероятна острота и контраст. Тези характеристики са наистина оценени в астрономическите наблюдения и астрофотографията. Независимо от това, внимавайте какъв тип рефрактор избирате. Най-евтините са направени от единична леща, която претърпява светлинна дисперсия. Следователно звездата вече няма да бъде едноцветна точка, а заобиколена от цветни пръстени. Това наричаме хроматична аберация. Днес има различни начини да се отървете от този оптичен дефект, като добавяне на втори обектив за получаване на телескоп Doublet.

Телескоп Levenhuk Skyline Travel 70
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline Travel 70 е компактен и лек рефракторен телескоп с азимутална монтировка. Този телескоп е с малък размер: можете да го вземете със себе си за наблюдения извън града. Получава се с раница, в която се поместват отлично телескопът, неговата монтировка, оптични принадлежности..
219.95лв.
ЦЕНА с ДДС:219.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline Travel 50
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline Travel 50 е компактен и лек рефракторен телескоп за начинаещи, с който могат да работят дори най-младите изследователи на космоса. Този телескоп е много подходящ за наблюдение на релефа на лунната повърхност и на планети от Слънчевата система, както и на земни обекти. Под..
169.95лв.
ЦЕНА с ДДС:169.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline Travel 80
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline Travel 80 е малък рефракторен телескоп с висока апертура с оптика с покритие. Той е чудесен за близкия космос и наземни наблюдения. Това е чудесен избор за начинаещи астрономи и ще бъде отличен за първите любителски наблюдения. Дори дете може да се справи с Levenhuk Skyli..
359.95лв.
ЦЕНА с ДДС:359.95лв.
Професионален катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PLUS 105 MAK
Безплатна доставка
Катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PLUS 105 MAKLevenhuk Skyline PLUS 105 MAK е малък телескоп за начинаещи потребители, които търсят универсален оптичен инструмент за астрономически и наземни наблюдения. Този телескоп работи ефективно при изучаване на Луната, планетите от Слънчевата систем..
839.95лв.
ЦЕНА с ДДС:839.95лв.
Професионален катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PLUS 90 MAK
Безплатна доставка
Катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PLUS 90 MAKТелескопът Levenhuk Skyline PLUS 90 MAK е компактен оптичен инструмент за изследване на космическото пространство и далечния космос. Той е отличен за клиенти с малък опит в астрономическите наблюдения, които са готови за по-сложни научни изслед..
789.95лв.
ЦЕНА с ДДС:789.95лв.
Професионален катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PRO 127 MAK
Безплатна доставка
Катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PRO 127 MAKLevenhuk Skyline PRO 127 MAK е най-мощният катадиоптричен телескоп в серията Skyline PRO. Основната характеристика на оптичната конструкция на Максутов-Касегрен е отличната комбинация от висококачествени изображения и малки размери на тръбата. ..
2,159.95лв.
ЦЕНА с ДДС:2,159.95лв.
Професионален катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PRO 80 MAK
Безплатна доставка
Катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PRO 80 MAKLevenhuk Skyline PRO 80 MAK е телескоп за начално ниво в серията Skyline PRO. Оптичната конструкция Максутов-Касегрен на този телескоп осигурява компактна тръба и висококачествени изображения. Това е идеалният инструмент за наблюдение на обекти ..
689.95лв.
ЦЕНА с ДДС:689.95лв.
Професионален катадиоптричен телескоп Levenhuk SkyMatic 105 GT MAK
Изчерпан
Катадиоптричен телескоп Levenhuk SkyMatic 105 GT MAKТелескопът Levenhuk SkyMatic 105 GT MAK с функция GoTo е с конструкция Максутов-Касегрен. Същата осигурява отлично качество на изображението с висока разделителна способност при запазване на много компактен размер. Чрез този телескоп можете да ..
1,679.95лв.
ЦЕНА с ДДС:1,679.95лв.
Професионален рефлекторен телескоп Levenhuk Skyline PLUS 130S
Безплатна доставка
Професионален телескоп Levenhuk Skyline PLUS 130SТелескопът Levenhuk Skyline PLUS 130S е мощен Нютонов рефлекторен телескоп, който ще Ви въведе в Космоса и ще Ви позволи да погледнете към неговите най-отдалечени ъгли. С този телескоп можете да наблюдавате стотици звездни купове, галактики и мъгл..
999.95лв.
ЦЕНА с ДДС:999.95лв.
Професионален рефлекторен телескоп Levenhuk SkyMatic 135 GTA
Безплатна доставка
Рефлекторен телескоп Levenhuk SkyMatic 135 GTAТелескопът Levenhuk SkyMatic 135 GTA е рефлекторен телескоп върху азимутална монтировка с функция GoTo. Този телескоп с голяма апертура (f/5) е подходящ не само за астрономически наблюдения, но и за астрофотограия. Чрез този телескоп могат да се набл..
1,549.95лв.
ЦЕНА с ДДС:1,549.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline BASE 100S
Безплатна доставка
Levenhuk Skyline BASE 100S е добре балансиран Нютонов рефлекторен телескоп върху азимутална монтировка. От една страна с него се работи лесно и е удобен за начинаещи астрономи, от друга страна дава възможност за наблюдение на обекти в далечния Космос. Този телескоп се цени високо от астрономите люби..
479.95лв.
ЦЕНА с ДДС:479.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline BASE 110S
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline BASE 110S е Нютонов рефлекторен телескоп с обширен комплект. Принадлежностите в комплекта са избрани по такъв начин, че да се разкрият всички възможности на оптиката. Този телескоп позволява да се наблюдават лунни кратери с диаметър до 5 km, пръстените на Сатурн, фазите н..
599.95лв.
ЦЕНА с ДДС:599.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline BASE 120S
Безплатна доставка
Levenhuk Skyline BASE 120S е класически Нютонов рефлекторен телескоп, който е идеален за наблюдаване на обекти в далечния Космос. Можете да виждате голям брой мъглявини, двойни звезди, кълбовидни и отворени купове, галактики, достъпни за наблюдение са и всички обекти на Месие и някои обекти на NGC. ..
459.95лв.
ЦЕНА с ДДС:459.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline BASE 70T
Безплатна доставка
Levenhuk Skyline BASE 70T е идеален първи телескоп, който няма да разочарова начинаещия астроном. Този набор включва оптични принадлежности, които помагат за показването на възможностите на този рефракторен телескоп в пълния им размер. Не е нужно да купувате допълнителни неща, тъй като всичко необхо..
429.95лв.
ЦЕНА с ДДС:429.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline BASE 80T
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline BASE 80T предоставя възможност за изследване на далечния Космос в цялото му разнообразие. Чрез този рефракторен телескоп можете да наблюдавате лунни кратери с диаметър по-голям от 5 километра, Юпитер, Сатурн и неговите луни и фазите на Меркурий. Той е подходящ също за наз..
479.95лв.
ЦЕНА с ДДС:479.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline PLUS 115S
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline PLUS 115S е близкофокусен нютонов рефлекторен телескоп за изучаване на далечния космос. Благодарение на голямата апертура, той събира много светлина и позволява да се наблюдават дори бледи звезди. Той е най-ефективен при наблюдение на мъглявини, галактики, звездни купове ..
579.95лв.
ЦЕНА с ДДС:579.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline PLUS 120S
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline PLUS 120S е Нютонов рефлекторен телескоп със сферично главно огледало с диаметър 114 mm. Той е подходящ за наблюдение на Луната, планетите на Слънчевата система, мъглявини, галактики, звездни купове и много други обекти. Поради голямата му апертура можете да наблюдавате я..
599.95лв.
ЦЕНА с ДДС:599.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline PLUS 60T
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline PLUS 60T е класически рефракторен телескоп, който ще съблазни изследователите на далечния Космос. Той се получава с екваториална монтировка и обширен набор от оптични принадлежности – дори взискателният потребител ще оцени възможностите на този телескоп. Можете да наблюда..
469.95лв.
ЦЕНА с ДДС:469.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline PLUS 70T
Безплатна доставка
Levenhuk Skyline PLUS 70T е рефракторен телескоп върху екваториална монтировка за изследване на планети от Слънчевата система, както и на наземни обекти. Обширният комплект ще впечатли дори и взискателните клиенти, тъй като той премахва необходимостта от закупуване на допълнителни принадлежности. То..
479.95лв.
ЦЕНА с ДДС:479.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline PLUS 80S
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline PLUS 80S е телескоп за опитни и взискателни клиенти. Този Нютонов рефлекторен телескоп е идеален за наблюдение на обекти от далечния Космос: можете да наблюдавате всички обекти от каталога на Месие и най-ярките обекти от каталога на NGC. Могат да се наблюдават дузини звез..
459.95лв.
ЦЕНА с ДДС:459.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline Travel Sun 50
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline Travel Sun 50 е компактен и лек оптичен инструмент с оптика от качествено стъкло. Този универсален модел също е подходящ и за прости наблюдения на планетите от Слънчевата система, на наземните обекти, на Луната и на Слънцето (само със специален филтър). Този телескоп позв..
179.95лв.
ЦЕНА с ДДС:179.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline Travel Sun 70
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline Travel Sun 70 е компактен рефракторен телескоп за дълги разходки и пътуване. Оптичната му тръба е дълга 40 cm, а апертурата му е 70 mm. Комплектът включва удобна раница от марката с размер, който е достатъчен за поместването на телескопа, монтировката, триножника и всички..
239.95лв.
ЦЕНА с ДДС:239.95лв.
Телескоп за деца Levenhuk LabZZ D1
Безплатна доставка
Детски телескоп Levenhuk LabZZ D1Телескопът за деца Levenhuk LabZZ D1 е компактен нютонов рефлекторен телескоп на Добсънова монтировка. С този модел можете да изследвате детайли от лунната повърхност, планетите от Слънчевата система и дори ярки обекти в далечния Космос. Оптиката свежда до м..
179.95лв.
ЦЕНА с ДДС:179.95лв.
Комплект телескоп, микроскоп и книга Discovery Scope 2 - 79043Комплектът Discovery Scope 2 включва две оптични устройства: микроскоп и телескоп. Микроскопът е особено полезен за овладяване на основите на микробиологията. Телескопът е особено полезен за усвояване на основите на астрономията...
144.95лв.
ЦЕНА с ДДС:144.95лв.
Discovery Scope 3 Комплект телескоп, микроскоп и книга 79044Наборът Discovery Scope 3 включва микроскоп, телескоп и бинокъл в един комплект. Освен оптичните устройства, комплектът включва повече от 30 принадлежности и образователната книга „Космос. Непразна празнота“. Комплектът е създаден специ..
154.95лв.
ЦЕНА с ДДС:154.95лв.
Рефракторен телескоп Discovery Sky T50Телескопът Discovery Sky T50 е рефракторен телескоп, подходящ за употреба от начинаещи астрономи. Не изисква специална настройка, тъй като е лесен за работа и е оборудван с всичко необходимо за наблюдения, а образователната книга „Космос. Непразна празн..
99.95лв.
ЦЕНА с ДДС:99.95лв.
Рефракторен телескоп Discovery Sky T60Discovery Sky T60 е класически азимутален рефракторен телескоп. Той е великолепен избор за начинаещи. От една страна неговата оптика Ви позволява да наблюдавате много от космическите обекти (можете лесно да наблюдавате Луната), а от друга страна разучав..
229.95лв.
ЦЕНА с ДДС:229.95лв.
Рефлекторен телескоп Discovery Sky T76Телескопът Discovery Sky T76 е Нютонов рефлекторен телескоп на начално ниво. Неговият набор включва всичко. от което се нуждаете, за да започнете да правите наблюдения. Този телескоп може да е чудесен подарък за човек, който сега започва да се интересув..
289.95лв.
ЦЕНА с ДДС:289.95лв.
Рефракторен телескоп Discovery Sky Trip ST50Discovery Sky Trip ST50 е компактен рефракторен телескоп на начално ниво, който е идеален за първото Ви запознанство с открития космос. Можете да го използвате, за да видите Луната и планетите, както и да увеличавате наземни обекти, когато използв..
189.95лв.
ЦЕНА с ДДС:189.95лв.
Рефракторен телескоп Discovery Sky Trip ST70Discovery Sky Trip ST70 с книга е изключително компактен рефракторен телескоп, който е идеален за Вашето лично преживяване при разглеждане на космоса. От образователната книга „Космос. Непразна празнота“ начинаещите астрономи ще получат завладяващ..
239.95лв.
ЦЕНА с ДДС:239.95лв.
Рефракторен телескоп Discovery Sky Trip ST80Телескопът Discovery Sky Trip ST80 с книга е всичко, за което един амбициозен астроном мечтае. Компактният рефракторен телескоп е идеален за първото Ви изживяване с открития космос, пътувания извън града и дори за астрофотография на начално ниво. ..
569.95лв.
ЦЕНА с ДДС:569.95лв.
Рефлекторен телескоп Levenhuk Blitz 203 PLUSТелескопът Levenhuk Blitz 203 PLUS е мощен оптичен инструмент с висока апертура за наблюдение на Космоса и за астрофотография. Той е предназначен за амбициозния начинаещ, който иска да изследва всички тайни на вселената. Телескопът предава великол..
1,199.75лв.
ЦЕНА с ДДС:1,199.75лв.
Levenhuk Skyline BASE 50T Телескоп
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline BASE 50T е „млад“ модел в продуктовата линия Levenhuk Skyline BASE, предназначена за начинаещи астрономи. Този рефракторен телескоп е идеален за първоначални астрономически наблюдения: монтира се лесно, основните принадлежности са вече включени в набора, а освен това дори..
169.95лв.
ЦЕНА с ДДС:169.95лв.
Комплект микроскоп и телескоп за деца Levenhuk LabZZ MT2
Безплатна доставка
Детски комплект микроскоп и телескоп Levenhuk LabZZ MT2Множество интересни открития очакват Вашето дете с комплекта микроскоп и телескоп Levenhuk LabZZ MT2! Комплектът включва биологичен микроскоп с набор за експерименти и рефракторен телескоп. Тези инструменти разполагат с висококачествена..
139.95лв.
ЦЕНА с ДДС:139.95лв.
Комплект микроскоп, телескоп и бинокъл за деца Levenhuk LabZZ MTB3
Безплатна доставка
Детски комплект микроскоп, телескоп и бинокъл Levenhuk LabZZ MTB3Комплектът Levenhuk LabZZ MTB3 е идеален подарък за любознателното дете. Комплектът включва три оптични прибора – микроскоп, телескоп и бинокъл. И трите са проектирани така, че да отговорят на нуждите на младите наблюдатели, д..
159.95лв.
ЦЕНА с ДДС:159.95лв.
Професионален катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PRO 105 MAK
Изчерпан
Катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PRO 105 MAKLevenhuk Skyline PRO 105 MAK е катадиоптричен телескоп с конструкция Максутов-Касегрен, който осигурява висококачествени изображения, като в същото време запазва малките си размер и тегло. Широката 102 mm апертура събира 28% повече светлина от ..
1,199.95лв.
ЦЕНА с ДДС:1,199.95лв.
Професионален катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PRO 90 MAK
Изчерпан
Катадиоптричен телескоп Levenhuk Skyline PRO 90 MAKLevenhuk Skyline PRO 90 MAK е катадиоптричен телескоп с оптична конструкция Максутов-Касегрен. Тази конструкция позволява поместване на дълго фокусно разстояние – 1250 mm – в тръба с дължина само 25 cm, което означава, че Вие лесно можете да оти..
839.95лв.
ЦЕНА с ДДС:839.95лв.
Професионален катадиоптричен телескоп Levenhuk SkyMatic 127 GT MAK
Изчерпан
Катадиоптричен телескоп Levenhuk SkyMatic 127 GT MAKLevenhuk SkyMatic 127 GT MAK е мощен, но компактен телескоп Максутов-Касегрен, който осигурява детайлни, висококачествени изгледи на лунната повърхност, планетарни пръстени, двойни звезди и компактни мъглявини. С относително голямата апертура и..
1,999.95лв.
ЦЕНА с ДДС:1,999.95лв.
Телескоп Levenhuk Skyline BASE 60T
Безплатна доставка
Телескопът Levenhuk Skyline BASE 60T е рефракторен телескоп за деца и начинаещи любители на астрономията. Наборът включва принадлежности, които позволяват детайлно изучаване на Луната и наземни обекти. Можете да наблюдавате планетите от Слънчевата система; някои галактики също се виждат. С този теле..
269.95лв.
ЦЕНА с ДДС:269.95лв.
Показани 1 от 50 | 54 (2 Страници)
Уважаеми клиенти, уеб сайтът ни използва "бисквитки" (Cookies), за да работи оптимално за Вас и да подобрим потребителското изживяване. Ако желаете може да научите повече от раздел Политика за защита на личните данни.