
Избирането на чаша за вино, която е подходяща за вас, може да бъде объркващо и обезсърчително. Трябва да признаем, че има много възможности за избор, така че разбираме страха ви. Можете да избирате между високи и малки чаши, тънки чаши и чаши за вино, чаши с голям и малък капацитет, като списъкът продължава! Колко важни са външният вид на чашата за вино спрямо функцията и колко висока или къса е дръжката. Влияе ли чашата на вкуса на виното? Прочетете, за да откриете всичко, което трябва да знаете за видовете чаши за вино и как да изберете правилния тип чаша за вас.
Как функционира чашата за вино?
Като начало има два различни типа чаши за вино, със и без стъбла. Всяка чаша за вино със стъбла има три части:
- Основа – Това също се нарича крак. Тази част е необходима, за да поддържа чашата за вино изправена и стабилна.
- Стебло или столче – Това е функционалната част, която потребителят държи. Тя държи основата и купата заедно.
- Купа – Тази част е най-важната, тя държи виното. Препоръчваме да напълните чашата до най-широката точка на купата. Това увеличава максимално контакта на виното с въздуха, тъй като имате нужда от пространство над виното (до върха на чашата), за да съберете ароматите.
Ароматите се събират в това „пространство“ и след това можете да завъртите виното в чашата, което допълнително освобождава ароматите и ви позволява да помиришете виното.
Всичко по-горе е приложимо за чаши с дръжки, докато чашите без дръжки нямат основа или стъбло и обикновено имат купа с плоско „дъно“, за да стоят на масата. Всяка от горните части ще варира от чаша до чаша, но формата, размерът и стилът на купата са най-важни.
Различни видове чаши за червено вино
Чашите за
червено вино обикновено са с по-голяма
височина и по-голям размер на купата от
чашите за бяло вино. Това
позволява на виното да влезе в контакт
с повече кислород. Червеното вино
обикновено изисква „отваряне“ повече.
Следователно купата с по-голям
размер позволява на виното да диша много
повече, докато ароматът и вкусовете се
освобождават.
Повечето
производители на стъклария предлагат
гроздови и регионални чаши за вино,
проектирани специално за този конкретен
стил вино. Това е страхотно, ако
предпочитаният от вас избор е конкретен
стил или тип грозде, но не е толкова
добро, ако нямате конкретен вид вино,
което обикновено избирате. В този случай
„всеобхватна“ или „универсална“ чаша
за вино би била идеална, тъй като тези
видове стъклени форми работят добре за
различни стилове вино.
Чаши за червено вино Бордо, Каберне или Мерло
Този стил чаша е най-високата, а формата на купата е предназначена за смели червени вина, като Бордо, Каберне и Мерло. Широка основа и средно-голямо стъбло държат голяма купа, която се стеснява при отвора. Дизайнът позволява по-значително количество кислород да влезе в контакт с виното. Етанолът се изпарява. По-широкият отвор прави вкуса на виното по-мек и подчертава плодовия вкус.
Чаши за червено вино сорт Сира, Шираз, Санджовезе или Малбек
Този тип
чаша е по-къса от горната с по-малка
купа, предназначена за средни до плътни
червени вина. Суровите
вкусове и подправките са омекотени,
защото виното е предназначено да навлиза
по-постепенно във вашата палитра от
по-малкия отвор. По-тясната купа има
тенденция да се стеснява малко повече,
което помага за улавяне на аромата.
Чаши за червено вино за сорт Бургундия, Пино Ноар
Най-широката
и най-късата от най-често използваните
чаши за червено вино е предназначена
за Бургундия и Пино Ноар. По-късо стъбло
и широка купа помагат за събирането на
по-смели аромати и насочват интензивните
вкусове към правилната част на езика
ви. Поради това е очевидна по-голяма
повърхност, която позволява по-значително
количество кислород да влезе в контакт
с виното.
Различни видове чаши за бяло вино
Чашите за
бяло вино обикновено са с по-малка
височина и размер на купата в сравнение
с чашите за червено вино. Това
позволява на виното да бъде в по-близък
контакт с носа ви, тъй като ароматите
са много по-леки.
Чаши за бяло вино сорт Совиньон Блан или Ризлинг
Обикновено откривате, че вината Совиньон Блан и Ризлинг могат да се сервират в чаша със същия стил и форма. Средното-дълго стъбло и тясната купа ще се стесняват леко. Купата обикновено е по-тънка и с по-малък капацитет от чашите за червено вино. По-малката купа улеснява откриването на концентрацията на аромати във виното, като същевременно минимизира количеството кислород в чашата.
Чаши за бяло вино сорт Шардоне
Чашите,
предназначени за шардоне, са предимно
пълна противоположност на горните
совиньон блан и ризлинг. Чашите за
Шардоне имат голяма купа, подобна на
тази на Бургундия или Пино
Ноар, но малко по-малка и с много по-къса
дръжка. Тази по-голяма купа позволява
да се създаде голяма повърхност, идеална
за плътни бели вина като шардоне, отлежало
в дъб.
Универсални чаши за вино
Това са
отлична идея за някой, който иска да
спести място в кухненските си шкафове
и не изисква всички различни форми. За
потребител, който харесва напитка както
в червено, така и в бяло и в различни
стилове от двата вида, универсалната
чаша за всички кръгове би била идеална.
Различни видове чаши за розе
Розовите
вина могат да се сервират в стандартна
чаша за бяло вино, въпреки че може да
има полза от използването на чаша за
вино розе. Най-добрата чаша за розе
зависи от това дали пиете младо или
отлежало розе.
Чаши за розе тип Изпъкнало стъкло
Обикновено
работи добре с млади розови вина, защото
устните извличат свежия вкус на виното.
Дългото стъбло гарантира, че ръката на
пиещия няма да затопли виното от идеалната
му температура за сервиране. За да
подсили сладостта на виното, разширението
гърло насочва виното първо към върха
на езика, за да се фокусират върху
най-чувствителните вкусови рецептори.
Чаши за розе тип стъкло с лека конусност
За отлежали розови вина изберете леко заострена чаша. Тези чаши имат къса, широка купа, която е заоблена в долната част и се стеснява към върха. Тази форма изтласква аромата към върха на чашата, позволявайки на пиещия да се наслади на пълното изживяване на изтънчените вина.
Чаши за десертно вино
Сервирането на десертно вино в чаши за десертно вино разкрива сладостта на вкуса и аромата на виното. Обикновено чашите за десертно вино са по-малки, поради високото алкохолно съдържание на този тип вино, което е характерно за напитките след вечеря. Дизайнът също насочва виното към върха и задната част на устата, за да увеличи сладостта на виното.
Чаша за портвайн
Чашата за портвайн има тясно гърло, което намалява изпарението на етанол и концентрира ароматите на виното в горната част на чашата. Въпреки че има характерната малка форма на чаши за десертно вино, той все още е достатъчно висок, за да позволи достатъчно въртене на виното, за да освободи ароматите. Проектирана да насочва виното бавно към центъра на устата, тази форма позволява на небцето да се наслаждава на сладостта на виното, без да бъде претоварено от нея.
Чаша за вино Шери
Подобно на чашата за портвайн, чашата за шери има малка форма поради високото алкохолно съдържание на виното, сервирано в нея. Тесният ръб на чашата предотвратява изтичането на етанол от чашата, като същевременно позволява лесно отпиване. С уникална форма, дизайнът на чашата за вино шери насочва виното към задната част на устата, така че сладостта да не завладее небцето.
Чаши за пенливо вино
Всички сме виждали шампанско, сервирано в тези ясно оформени високи чаши на елегантни партита и събития. Въпреки това, тази конкретна форма играе жизненоважна роля за подобряване на вкуса на пенливо вино и шампанско, а не просто функционира заради външния вид. Обикновено чашите за пенливо вино имат изправена, тясна купа, която работи за запазване на карбонизацията и вкуса на виното, позволявайки на пиещия да се наслаждава на виното, без то да се разгазира.
Чаша за шампанско купе
Чашата купе има много отчетлива форма с къса, широка, плитка купа и дръжка. Първоначално популярна през бурните 20-те години, тази чаша е използвана за сервиране на мехурчесто десертно шампанско, направено с голяма доза сироп. Купата кара виното да влезе в контакт с въздуха и бързо разсейва мехурчетата и ароматите, което го прави по-малко популярен избор днес. Идеална за тематични коктейли, чашата купе побира малко количество течност и позволява контрол на порциите. Подходящо за сладко шампанско, Кава Франчакорта и Просеко.
Чаша за вино Флейта
Често свързвана с шампанско, чашата за вино е идеална за сервиране на пенливо вино или шампанско. Има късо до средно дълго стъбло с дълга, тясна, изправена купа, която е относително права. Това успешно запазва карбонизацията и улавя вкуса на виното. Освен това, мънистото в основата подтиква мехурчетата да се събират и бързо да се издигат за зашеметяващ външен вид. Подходяща за младо пенливо вино или шампанско.
Чаша за вино Лале
Чашата за вино лале получава името си от формата на купата, която има тънка долна купа, която се разширява в средата и се стеснява към отвора. Тесният връх улавя карбонизацията и предпазва шампанското и пенливото вино от разгазиране, като същевременно насочва ароматите към езика вместо към носа. Мънистото в основата на чашата кара мехурчетата да се издигат, докато ширината позволява пространство за процъфтяване на сложността на вкуса. Подходяща младо или отлежало шампанско, като Кава, Франчакорта, Просеко и Асти.
Чаши за вино без стъбла
Премахвайки стъблата, чашите за вино се отказват от елегантността в името на стабилността и надеждността. Те се вписват добре както в неформална обстановка, така и в официална, модерна обстановка. Въпреки това, един от най-големите призиви на използването на чаши за вино без стъбла е премахването на социалното безпокойство около това как правилно да държите традиционната чаша за вино. Чашите за вино имат същите форми и стилове на купата като чашите със стъбла, но вината, сервирани в тях, могат да се затоплят по-бързо.