Уискито, водата на живота, духът с цвят на кехлибар ни напомня, че животът си струва да се живее. Научихме как да го пием, но какво да кажем за избора на правилния съд за вкусване на този животворен дух?

Когато изпиете чаша уиски, ароматът, произведен от златистата течност, допринася значително за насладата от изживяването.

Но знаете ли, че чашата, в която наливате вашето уиски, оказва огромно влияние върху начина, по който този аромат достига до вас? Изборът на правилната чаша за уиски е важен, ако искате да издигнете удоволствието си от уискито на следващото ниво.

Тук ще разгледаме някои от най-често срещаните видове чаши за уиски и какво предлагат на пиещия уиски.

Най-общо можем да разделим чашите за уиски на три основни групи, спрямо формата и предназначението им : чаши за малки глътки, чаши усилващи аромата и коктейлни чаши.



Чаши за малки глътки


Чаша за уиски (известна още като Old Fashioned, лоубол или рок) е класическият и най-често срещан тип чаша, която ще видите, свързана с уиски. Тези видове чаши имат широк ръб, така че не са най-добрите за получаване на добър мирис от вашето шотландско уиски, но са идеални за сервиране на уиски върху лед или приготвяне на коктейл.

Това е чашата, която бихте използвали, за да направите коктейл Old Fashioned , тъй като широката и здрава основа на чашата я прави подходяща за смесване на съставките на коктейла и за пълнене с лед. Широкият му размер също го прави идеален за добавяне на по-големи ледени блокчета, което е идеалният начин да сервирате уиски върху лед. По-голям леден блок или топка е за предпочитане пред по-малките ледени кубчета, тъй като отнема повече време за топене и така разрежда уискито по-малко.

Чашата рок е класика и всеки уиски ентусиаст трябва да притежава такава!



Шот


Ако сте по-малко заинтересовани да отпивате и да се наслаждавате на аромата и вкуса на вашето уиски, тогава със сигурност добавете шот към вашата колекция. Уискито е предназначено за вкусване, а не за незабавно поглъщане, но ако искате бърза чаша, тогава няма да ви разубеждаваме! Шот чашата също е задължителна за тези, които искат сами да си приготвят коктейли. Чашата ви помага да измерите точно колко алкохол трябва да използвате в напитката си.


NEAT чаша за уиски


Чашата NEAT – което се превежда като естествено създадена ароматна технология – е едно от най-новите попълнения към семейството чаши за уиски. Малката чаша е проектирана да насочва алкохолните пари далеч от носа, което ви позволява да оцените фините нюанси на аромата на вашето уиски. Формата на чашата изтласква по-леките молекули етанол от отвора, оставяйки зад себе си по-вълнуващите молекули на уискито.

Тази чаша е чудесна не само за ентусиастите на уискито, които искат да оценят по-добре аромата, но също така е идеална за новодошлите в света на уискито, които намират по-суровия алкохолен вкус на уискито за неприятен.



Чаши усилващи аромата



Чаша Лале


Ако държите сериозно на аромата на вашето уиски, тогава това може да е чашата за вас. Чашите с форма на лале, известни като чаши Copita, са изборът на блендерите, дестилаторите и ценителите на уискито, които искат да разберат дъното на нюансите, присъстващи във всяка глътка.

Купообразната форма на чашата, съчетана с леко стеснения ръб, спомага за концентрирането на ароматите на уискито и насочването им към носа ви. Наистина е невероятно как една проста промяна на формата може да има такова въздействие върху количеството аромат, който можете да доловите!

Чашата разполага и с дълго стъбло, което се използва, за да предпази ръката на пиещия от приближаване. По ръката може да има миризми, които могат да замърсят и затрупат носа на уискито, така че по-дългата дръжка предотвратява това да се случи.

По-дългата дръжка също така позволява да се държи купата на чашата за уиски, което може да помогне за малко затопляне на напитката.


Гленкерн


Чашата Гленкерн има подобна форма на лале като чашата Copita, но също така има много по-късо стъбло. Това прави стъклото по-здраво и стабилно, като същевременно предлага усъвършенствани качества за оценка на аромата.

По-дебелото стъкло и здравата основа на чашата Гленкерн я правят по-подходяща за партита с уиски и небрежно пиене, тъй като има по-малък риск да бъде счупена или съборена случайно.

Формата и размерът на тази чаша я правят идеален избор за тези, които обичат да въртят своето уиски – техника, използвана за отваряне на пълните вкусове, присъстващи в уискито.

Подобно на чашата Лале, купообразната форма на чашата Гленкерн и стесненият ръб спомагат за насочването на аромата към носа.


Снифтер


Снифтер чаши, известни още като чаша за бренди, чаша за коняк или чаша балон, са друг класически вариант за наслада от уиски.

Тази чаша е типичната джентълменска клубна чаша – такава, която бихте държали и въртели в едната си ръка, докато се отпускате в кресло, пуфейки от богатата кубинска пура, която държите в другата ръка!

Изградена с широко тяло и стегнат ръб, чашата е проектирана така, че напитката да не се разлива, дори когато наклоните чашата почти хоризонтално! Този дизайн позволява на пиещия да наклони чашата по-близо до носа си, за да подуши добре!

Формата обаче понякога може да ви подведе – широкото тяло и стегнатият ръб могат да доведат до отделянето на по-остри етанолови изпарения, които могат да надделеят над прекрасните аромати на вашето уиски.


Коктейлни чаши



Highball чаша

Хайбол е висока, права чаша, която се използва за приготвяне на простия коктейл от уиски и сода. Високата чаша побира много лед за охлаждане на уискито и оставя място за доливане на алкохол с миксер, като лимонада или джинджифилов ейл. Уискито и содата са особено популярни в Япония, където напитката е известна като Japanese Highball, поради използването на тази чаша!


Чаша за ирландско кафе

Тази чаша се използва за приготвяне на ирландско кафе. Ирландското кафе е коктейл от горещо кафе, ирландско уиски и захар, гарнирани със сметана. Стъклото обикновено е по-дебело, за да поеме топлината на кафето, а дръжката помага да предпазите ръцете си от топлината.


Купа Джулеп

Чашата за джулеп се използва за създаване на коктейли джулеп. Ментовият джулеп е коктейл, състоящ се от бърбън, захарен сироп и мента, изсипани върху натрошен лед. Докато коктейла джулеп от мента може да се открие и в чаша хайбол, традиционният начин за сервиране е в чаша от неръждаема стомана или калай. Това позволява образуването на скреж от външната страна на чашата, поддържайки напитката по-хладна и също така изглежда доста страхотно!